Zonnebril, ook voor baby’s

Met mooi weer trek ik er graag op uit met de kinderen. Ook de kindjes vinden het fijn om weg te gaan. Vaak gaan we er op uit met de fiets waarachter de fietskar wordt gehangen voor de kindjes. We gaan naar de kinderboerderij, de bibliotheek, de stad of zomaar een eindje fietsen in de omgeving. Het is me opgevallen dat bij bewolkt weer de kinderen veel meer om zich heen kijken. Als het zonnig is kijken ze meer naar beneden en enkele kindjes doen hun armen voor hun gezichtje als we in de richting van de zon gaan. Het lijkt er veel op dat ze last hebben van het felle licht van de zon. Het onderstaande artikel van het oogfonds bevestigt dit: ogen van kinderen zijn extra gevoelig. Advies is dan ook aan ouders om kinderen, hoe klein ze ook zijn, een (goede) zonnebril op te zetten.

Oogfonds adviseert zonnebril voor baby
Gepubliceerd: 27 mei 2014 12:11 Laatste update: 27 mei 2014 12:18 Algemeen
Baby’s moeten zonnebrillen dragen. Dat adviseert het Oogfonds dinsdag. In een nieuwe campagne waarschuwt het fonds kinderogen goed te beschermen tegen de zon, omdat hun ogen extra kwetsbaar zijn voor uv-straling. Blootstelling aan overmatige uv-straling beschadigt het hoornvlies en verhoogt het risico op oogziektes.
Vrijwel iedereen is zich ervan bewust dat uv-straling schade aan de huid kan opleveren. Dat dit ook geldt voor de ogen, weet volgens het Oogfonds slechts zeven procent.

Baby’s extra gevoelig
Kinderen lopen extra risico, aangezien hun pupillen groter zijn en hun ooglens minder beschermend pigment bevat. Hoe jonger het kind, hoe kwetsbaarder de ogen, aldus het fonds. “Vooral ouders met baby’s moeten extra alert zijn. Het gezicht van een baby dient te allen tijde in de schaduw te blijven, met daarbij het advies om de ogen te beschermen met een zonnebril.”

De straling neemt toe naarmate mensen dichter bij de evenaar komen. “In Zuid-Europa, waar veel Nederlandse gezinnen vakantie vieren, is dus extra oplettendheid nodig.” Uv-straling is het hoogst in de zomer tussen 12.00 en 15.00 uur, ook op bewolkte dagen. De straling weerkaatst op zand, water en sneeuw en de intensiteit is op grote hoogte hoger, waarschuwt het fonds verder. Daarom wordt op het strand, op het water, maar ook in de bergen aangeraden de ogen extra te beschermen.

Door: Novum

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.